Boaz gaat onder koffer

Tijdelijk uitverkocht

Genomineerd voor Eigenwijsprijs

Boaz weet wat hij later wil worden: politieagent. Hij is hard aan het oefenen in het dorp. Hij gaat de lopende diefstalzaken onderzoeken. Op zijn speurtocht ontdekt hij de ‘spinnenvrouw’ en een rare zwerver. En wat heeft zijn nieuwe klasgenootje Keet ermee te maken? Wanneer blijkt dat zij meer weet van de gestolen voorwerpen, wordt het wel héél moeilijk voor Boaz. Want wanneer ben je nu eigenlijk een dief? Een spannend verhaal voor zowel jongens als meisjes over stelen en delen. Wanneer de juf ook nog verliefd wordt, loopt het verhaal helemaal goed af voor iedereen. De schrijfster laat de lezers goed nadenken. Ze laat zien wat eerlijkheid is, onvoorwaardelijk voor iemand kiezen en vriendschap. Hoe ga je om met je spullen? Wat gun je het mensen die niets hebben, zoals Cobus de zwerver? En hoe is je houding naar elkaar toe? De verteltoon is vlot en het verhaal is goed opgebouwd in overzichtelijke afgebakende hoofdstukken. Het lettertype is tamelijk groot en de tekst is rechts niet uitgelijnd. Wel staat er vrij veel tekst op een pagina.

Verhaal voor groep 5. Vanaf ca. 8 jaar. 
NBD

Te bestellen bij de boekhandel of uitgeverij Kwintessens

Extra’s

Een stukje lezen? Klik hier

Maak je eigen coole vermomming voor Boaz en Keet op A3 of A4 kleurplaat. Gebruik lapjes stof, wol, potloden, stiften… Alles kan.

Boaz-en-Keet-A3

Boaz-en-Keet-A4

Boekbespreking? Ik stuur graag boekenleggers naar je toe om in je klas uit te delen.  Zolang de voorraad strekt

 

 

Overige recensies

Boaz wil politieagent worden en dieven vangen en maakt lijstjes van alles waar hij op moet letten. Ook doet hij onder koffer onderzoek, waarbij een krant een onmisbaar onderdeel is. Dan komt hij Keet tegen. AVI M5/E5.

Dit boek dingt mee naar de EigenWijsPrijs 2019 (middenbouw)

[…]

Wat erg leuk aan dit boekje is dat het over een moreel dilemma gaat. Stelen mag niet. Maar mag stelen wel als je er iemand anders mee helpt? Als je steelt van iemand, die toch wel genoeg heeft.’En als je doodgaat van de honger’, mag je dan ook geen eten pakken van iemand die heel veel heeft?’ Of doodgaat van de kou? Mag je dan geen deken of jas pakken van iemand die er tien heeft’?  

Dankzij de spreekbeurt van Boaz, die hij samen met zijn oom Bart houdt, denkt de hele klas erover na. En Keet en Boaz, zijn ze vrienden?

Illustraties: De illustraties van Hester van de Grift zijn grappig, speels en passen perfect bij het verhaal.

Doelgroep: Vanwege het onderwerp in combinatie met de de uitvoering is dit boek vooral geschikt voor jongens/meisjes uit groep vijf en de betere lezers uit groep vier. Vanwege het onderwerp en het beschreven dilemma is het heel geschikt om in de klas –  ook met oudere kinderen uit groep 6-8 – over door te praten.

CKB AP

Presentatie met voorstelling gemaakt door theaterdocent Jacqueline van der Ploeg en een heus ‘Boaz gaat onder koffer’ lied.