Het besluit van sneeuwuil

Bewerkt tot kerstvoorstelling

De dieren van het bos zijn druk bezig met het voorbereiden van kerst. Maar daarbij gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. Iedereen is eigenlijk alleen maar bezig met zijn eigen belangen en daarom is het verre van vredig. Dan verschijnt Sneeuwuil voor een officiële mededeling: wegens gebrek aan vrede komt er dit jaar geen kerst. De dieren zijn daar niet blij mee. Ze reageren boos en beschuldigen elkaar van het afstel. Maar dan komen ze toch tot bezinning en beginnen er sneeuwvlokken te vallen. Die helpen de dieren verder om de verloren kerstsfeer terug te vinden. Kerstverhaal zonder kerstkind, dat daarmee goed geschikt is voor seculiere kerstvieringen. De sprekende, sfeervolle tekeningen in wasco en ecoline zijn herfstachtig van kleur en worden telkens over dubbele pagina’s weergegeven. Ze geven de verschillende emoties van de dieren goed weer, maar missen soms de juiste verhoudingen. De puntige teksten bevatten veel korte dialogen en het verhaal heeft het verwachte wensvervullende einde. Vanaf ca. 4 jaar.

NBD

Te bestellen bij uitgeverij Kwintessens

Vrede is dichtbij (kerstviering)

Zo trots dat er bij mijn prentenboek een kerstvoorstelling, in de vorm van een eigentijds kerstverhaal, is geschreven door theaterdocent Jacqueline van der Ploeg Uitgeverij Kwintessens heeft er geweldig leuke liedjes, muziek en dansjes bij ontwikkeld. De viering is voor scholen die geabonneerd zijn op Trefwoord van uitgeverij Kwintessens.

Kinderen bereiden zich voor op het kerstfeest; een groepje versiert de boom, anderen bereiden het kersteten voor en een derde groep maakt selfies voor de kerstkaarten. Maar het gaat mis; de kinderen gunnen elkaar niets. Ze pakken spullen af, er ontstaat ruzie. De vrede is ver te zoeken. 
Vlogger Willem Slager komt in beeld met het bericht: ‘Wegens gebrek aan vrede gaat kerst dit jaar niet door!’
De kinderen kunnen het niet geloven. Ze vragen zich af wat ‘gebrek’ betekent en geven elkaar de schuld van de ontstane situatie.
Dan begint het te sneeuwen. Een vredige stilte. Zo’n moment lijkt op die nacht van 2000 jaar geleden. De sfeer verandert. De kinderen krijgen weer oog voor elkaar. Weer komt vlogger Willem Slager in beeld met een bericht: ‘Wegens onverwacht veel vrede gaat kerst dit jaar toch door!’