Toby en Kat 4-ever

Tiplijst Nederlandse kinderjury

Toby, net verhuisd naar het platteland, verveelt zich ernstig. Dan valt een vreemde brief in zijn bus, waarin wordt gesproken over een geheime code en een schat. Nog vreemder is dat de brief meer dan veertig jaar oud is. Toby reist af naar zijn maatje en voormalige buurmeisje Kat. Als speurdersduo gaan zij op onderzoek uit en doen al snel ‘schokkende ontdekkingen’. Het draait om een kunstroof (tekeningen van Belaerius) uit 1960. Voor Toby en Kat deze tekeningen weer boven water hebben, gebeurt er heel wat. Zóveel dat je soms de kluts wat kwijtraakt: achtervolgingen, chantage enz. Volle bladspiegel met hier en daar paginagrote, met grijstinten ingevulde snelle zwartwittekeningen die het geheel opvrolijken. Dit netjes verzorgde debuut is geschikt voor goede lezers, die van het genre houden, vanaf ca. 9 jaar.

Illustraties van Harmen van Straaten